NA DANAŠNJI DAN, 4. APRIL

 

1765 U Petrogradu je umro Mihail Vasiljevič Lomonosov, ruski naučnik, pjesnik i akademik, enciklopedista svijetskog glasa. Bavio se i fizikom, hemijom, geografijom i astronomijom i dao veliki doprinos razvoju tih nauka. Autor je prve ruske gramatike i osnivač Moskovskog univerziteta (1755), koji i danas nosi njegovo ime. 

1825. Rođen je srpski filolog Đura Popović, poznat kao Đura Daničić, prijatelj Vuka Karadžića i njegov saradnik u borbi za reformu srpskog jezika i pravopisa. Radio je kao bibliotekar Narodne biblioteke u Beogradu, sekretar Društva srpske slovesnosti i profesor Liceja i Velike škole. Karadžićeve i sopstvene poglede na jezik dosledno je sproveo u prevodima s latinskog "Starog zaveta". Objavio je više dijela iz stare srpske književnosti ("Žitije sv. Save" od Teodosija, "Žitije sv. Simeona i sv. Save" od Demontijana...). Izdao je "Rječnik iz književnih starina srpskih" i započeo veliki istorijski "Rječnik hrvatskoga ili srpskoga jezika". Ostala dijela: "Mala srpska gramatika", "Srpska sintaksa", "Oblici srpskog jezika".

1860 U Beogradu je rođen Vojislav Ilić, pjesnik koji se smatra osnivačem moderne poezije u srpskoj književnosti i tvorcem verističkog izraza ("Zimska idila", "Jesen", "Ja ništa više ne verujem", "Tamara", "Istok").

1912. Republika Kina proklamovala je vlast nad Tibetom.

1936. Prvog dana generalnog štrajka studenata Beograda, Zagreba, Ljubljane, Skoplja i Subotice protiv fašizacije zemlje i vlade Milana Stojadinovića - policija je na Medicinskom fakultetu u Beogradu ubila studenta prava Žarka Marinovića. U znak sjećanja na taj događaj, 4. april se obilježava kao Dan studenata Beogradskog univerziteta.

1949 Ministri spoljnih poslova SAD i 11 zapadno evropskih država potpisali su u Vašingtonu Sjeverno-atlantski pakt (NATO), vojni ugovor kojim je stvorena snažna vojnopolitička formacija zapadnih saveznika.

1968.  Izvršen je atentat na Martina Lutera Kinga u Memfisu.

1989. Karim Abdul Džabar odigrao je svoju posljednju utakmicu u Sijetlu.

1999 U vazdušnim udarima NATO-a na rafineriju nafte u Pančevu poginula su tri radnika rafinerije. U bombardovanju toplane na Novom Beogradu poginuo je čuvar toplane.

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas157
Juče844
Ove sedmice3655
Ovog mjeseca9389
Ukupno1281618
nedelja, 17 decembar 2017 07:24

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 74 gostiju i nema prijavljenih članova