NA DANAŠNJI DAN, 17. APRIL

1492. Kristofer Kolumbo dobio je saglasnost i novac od španskog kralja Ferdinanda V i kraljice Izabele, da istraži "zapadni okean". Na tom putovanju Kolumbo je otkrio američki kontinent.

1814. U Ugrinama, kod Bribira (Hrvatska) rodio se srpski botaničar i prirodnjak Josif Pančić, prvi predsjednik Srpske kraljevske akademije. Otkrio je novu vrstu endemsko-reliktnog četinara nazvanu "Pančićeva omorika". Osnovao je i uredio Botaničku baštu u Beogradu.

1860. Crna Gora i Otomansko carstvo su, dvije godine poslije teškog turskog poraza na Grahovu, potpisali protokol o razgraničenju. U granicama Crne Gore ostali su: Grahovo, dio Banjana, Nikšićke Rudine, Župa nikšićka, veći dio Drobnjaka, Lipovo, dio Kuča, Gornji Vasojevići i Dodoši. Tada su velike sile priznale, mada još uvek ne formalno, nezavisnost Crne Gore.

1941. Opunomoćenici Vrhovne komande bivše jugoslovenske vlade, šef diplomatije Aleksandar Cincar-Marković i general Radivoje Janković, potpisali su u Drugom svijetskom ratu, u zgradi čehoslovačkog poslanstva u Beogradu, akt o kapitulaciji oružanih snaga kraljevine Jugoslavije, koji im je izdiktirao njemački komandant, general Maksimilijan fon Vajks. Treći Rajh je nametnuo "bezuslovnu, potpunu i neograničenu" kapitulaciju, vojska Jugoslavije je uglavnom odvedena u zarobljeništvo, a zemlja podijeljena između Njemačke, Italije, Mađarske i Bugarske. Jugoslovenska ratna flota pripala je Italiji, izuzev jedne podmornice, dvije motorne torpiljerke, koje su umakle, i razarača "Zagreb", koji su uspjeli da potope poručnici bojnog broda - Milan Spasić i Sergej Mašera.

1961 Uz podršku SAD, kubanski desničari u egzilu iskrcali su se u "Zalivu svinja" u namjeri da obore režim Fidela Kastra. U trodnevnim borbama ubijeno je oko 100, a zarobljeno više od hiljadu napadača.

1964.Zvanično predstavljen "Ford Mustang".

1999. Održan je Beogradski maraton. Tradiciju međunarodne maratonske trke u Beogradu nije prekinula ni agresija NATO-a na Jugoslaviju. U trci rekreativaca, pod sloganom "Trči iz zadovoljstva, ne od bombi", učestvovalo je oko 15.000 ljudi, mahom mlađih.

2003.  Na današnji dan prije 10 godina najbolji košarkaš svih vremena Majkl Džordan odigrao je posljednju NBA utakmicu u karijeri.

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas421
Juče454
Ove sedmice3124
Ovog mjeseca10825
Ukupno1300515
nedelja, 21 januar 2018 19:29

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 17 gostiju i nema prijavljenih članova