NA DANAŠNJI DAN, 27. APRIL

 

Danas je Lazareva subota ili Vrbica. Čudo vaskrsenja Lazara desilo se u subotu, osam dana prije Hristovog vaskrsenja. Kod nas se na ovaj praznik osvećuju grančice vrbe i dijele se narodu. Tu osvećenu vrbu narod nosi kući i ostavlja je pored slavske ikone i kandila. Litija oko hrama u kojoj ima mnogo djece sa grančicama vrbe u rukama, prenosi nas u dan kada su se djeca pokazala kao najbolji vjernici Hristovi. On je njihov Pastir - i zato djeca, kao Hristove ovce, nose o vratu zvonce.
1521.  Urođenici na Filipinskim ostrvima ubili su Fernanda Magelana, čuvenog portugalskog moreplovca. Magelan je 1519. godine iz Španije poveo eskpediciju od pet brodova da bi otkrio nov pomorski put za Molučka ostrva. On je preplovio Atlantski okean, otkrio moreuz (Magelanov moreuz) na jugu Južne Amerike i prošao u Pacifik, kojem je dao naziv Tihi okean (jer ga u njemu nisu pratile bure kao u Atlantskom). Ekspedicija se završila 1522. godine, a vratio se samo jedan od pet brodova koji su je otpočeli. Magelanova ekspedicija dokazala je da je Zemlja okrugla.
1791. Rodjen je američki pronalazač Semjuel Finli Breze Morze, izumitelj telegrafa i Morzeove azbuke.
1893. Rođen je Dragoljub Draža Mihailović, komandant Jugoslovenske vojske u Otadžbini (četnički pokret). U Drugi svijetski rat ušao kao pukovnik a izbeglička vlada mu je dodjelila čin generala, kao i mijesto ministra vojnog. Učestvovao je u oslobodilačkim ratovima 1912-1918. Ulazak Sovjetskih jedinica u Srbiju, u jesen 1944. označio je i slom Mihailovićevog pokreta. OZNA (Odeljenje zaštite naroda – politička policija) uhapsila ga je 12. marta 1946. Osuđen je sa obrazloženjem da je bio saradnik okupatora i ratni zločinac. Predsednik SAD Hari Truman odlikovao ga je Legijom časti, posthumno 1948, zbog spasavanja američkih pilota. Rehabilitovan je odlukom skupštine Srbije iz 2004. kojom su oba sukobljena pokreta iz Drugog svijetskog rata ocjenjena kao pokreti otpora.
1945.  Uhapšen je italijanski diktator Benito Musolini. Strijeljan je narednog dana u mestu Donga, na obali jezera Komo. 
 
1956. Šampion teške kategorije, Roki Marćano, povlači se iz boksa bez ijednog izgubljenog meča u karijeri
1989.  Kineski studenti u Pekingu preuzimaju trg Tjenamen.
1992. Po raspadu SFRJ proglašena je Savezna Republika Jugoslavija (SRJ), zajednička država Srbije i Crne Gore, koja je trajala nepunih 11 godina. SRJ je proglašena na osnovu Ustava ("Žabljački ustav") donijetog istog dana. Prethodno su poslanici u Saveznom vijeću Skupštine SFRJ donijeli Deklaraciju o stvaranju SRJ.
1999. U vazdušnim napadima NATO na SR Jugoslaviju pogodjen je centar Surdulice. Poginulo je 17 ljudi, ranjeno je 11, a oko 300 zgrada je srušeno ili oštećeno.
2005. Najveći avion na svijetu, evropski "Erbas A380", poletio je prvi put. Avion je dugačak kao osam autobusa, ima prostor na krilima dovoljan za parkiranje 70 automobila, a na dva nivoa može da primi 800 putnika. Avion je veličinom preuzeo primat od "Boinga 747", kao najvećeg aviona koji je ikada leteo. 
Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas567
Juče571
Ove sedmice3221
Ovog mjeseca8955
Ukupno1281184
subota, 16 decembar 2017 16:03

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 67 gostiju i nema prijavljenih članova