NA DANAŠNJI DAN, 28. APRIL

Danas je praznik Cvijeti ili Ulazak Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim. Dan po vaskrsenju Lazara, u nedelju, Gospod Isus Hristos pošao je sa učenicima u Jerusalim jer se približavao jevrejski praznik Pasha. Mnogo naroda je pohitalo da svečano proslavi ovaj praznik, a kako puče glas da dolazi Hristos, mnogi požuriše iz Jerusalima u susret Hristu. Narod ga oduševljeno dočeka, ali se na licu Hristovom videla tuga jer je znao da će se sva pjesma uskoro zamijeniti urlicima "Raspni Ga, raspni". Praćen narodom, Gospod se uputio ka hramu. Iz njega je istjerao sve trgovce, ali je u hramu bilo i mnogo bolesnih, slijepih i hromih. Sve te tužne i nemoćne ljude Spasitelj je izliječio. Sveta crkva je odredila da se ovaj događaj proslavlja u nedelju pred Vaskrsenje Hristovo.

1804.  U Zemunu je, uz posredovanje Austrije, održan sastanak srpskih ustanika sa Turcima. S turske strane bilo je 12 dahija iz Beograda, a sa srpske - vođa Prvog srpskog ustanka Karađorđe, vojvoda Janko Katić, barjaktar Tanasko Rajić i prota Mateja Nenadović, koji su predočili da je teško postići mir dok Turci pale srpske kuće, sijeku glave viđenijim ljudima i terorišu narod. I u trenutku dok su pregovori vođeni, Turci su palili srpske kuće na Čukarici, iznad koje se vio gust dim, vidljiv iz Zemuna. Srpski pregovarači vratili su se u Ostružnicu i počeli pripreme za napad na Beograd.

1918. Umro je Gavrilo Princip, atentator na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu na Vidovdan 1914. Atentat je Beču poslužio kao izgovor za vojnu invaziju na Srbiju, čime je izazvan Prvi svijetski rat. Princip se pred policijom i sudom držao herojski i kao maloljetnik je osuđen na 20 godina teškog tamnovanja. Zbog nehumanih zatvorskih uslova, obolio je od tuberkuloze i umro u tamnici u gradu Terezinu u Češkoj, i to šest mjeseci prije sloma Austrougarske.

1967.  Muhamed Ali odbija regrutacioni poziv, zbog čega mu oduzimaju šampionsku titulu u boksu.

1990.  "Boston Seltiks" ostvario je rekordan broj poena na jednoj utakmici NBA plej-ofa, pobijedivši "Njujork Nikse" sa 157 : 128.

 

 
Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas568
Juče571
Ove sedmice3222
Ovog mjeseca8956
Ukupno1281185
subota, 16 decembar 2017 16:03

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 70 gostiju i nema prijavljenih članova