SVE O MAMURLUKU

Prije najvećeg slavlja u godini dobro je znati ili podsjetiti se što valja pojesti ili popiti prije alkohola, što nikako ne biste smjeli i koja pića je bolje izbjegavati.

 

Mamurni smo jer smo dehidrirani

Alkohol je dijuretik koji potiče mokrenje, a prevelika količina alkohola izaziva dehidraciju. Upravo zbog dehidriranosti drugi dan se osjećamo loše, imamo glavobolje, mučnine, osjetljivi smo na zvukove pa čak patimo i od tjeskobe. Također, razina šećera pada jer tijelo proizvodi puno inzulina kao odgovor na visoke razine šećera u alkoholu. Zbog toga se javljaju strašne glavobolje i vrlo izražena glad. Od ostalih simptoma mamurluka su iziritiran želudac, vrtoglavica i opći umor. 


Muškarci i žene nikad neće moći popiti isto

 

Bez obzira koliko žena bila teška i visoka, njezino tijelo nikad neće moći preraditi istu količinu alkohola kao muškarčevo. Čak i da su iste težine muškarac i žena, ona bi se prije opila jer njezino tijelo lošije reagira na alkohol. Žensko tijelo sastoji se od više masti i manje vode, a budući da se alkohol raspoređuje samo u tkivima bogatima vodom, količina alkohola u krvi znatno je veća kod žene. Istraživanja su pokazala da, ne samo da se žene brže napiju, već i da imaju puno gore simptome mamurluka od muškaraca. 

Neki doista bolje podnose alkohol

Ne samo da ga bolje podnose, već neki ljudi jednostavno ne pate od mamurluka. Dijelom je za to uzrok što njihovo tijelo ne reagira glavoboljom uslijed dehidracije. Drugo objašnjenje je da su neki jednostavno tolerantniji na utjecaj acetaldehida, toksične supstance koja se javlja nakon što jetra prvi put metabolizira alkohol. No stručnjaci ističu, da ako netko naizgled ne reagira na alkohol da to ne znači da ga njegovo tijelo bolje podnosi već da je vjerojatno već napravilo određenu štetu organizmu zbog čega ne reagira odmah na njega.

Hrana prije alkohola za manji mamurluk

U nekim kulturama piju maslinovo ulje prije alkohola, a u Americi se voli reći da je dobro pojesti prvo pire krumpir. Stvar je u masnoći, ali i hrani koja se pojela i ostala još neko vrijeme u želucu. Liječnici svakako preporučuju ne piti na prazan želudac jer tada alkohol djeluje brže, a vjeruju da to utječe i na blaži mamurluk. 

Mamurluk je gori od tamnih pića

Određena pića sadrže kongenere, kemikalije koje piću daju okus i boju, poput crnog vina, većine tamnog piva i viskija. Što je viša razina kongenera, to je i mamurluk od tih pića gori. 
- Što je alkohol tamniji, to je razina kongenera viša, a glavobolja i ostali simptomi mamurluka još gori - ispričala je dr. Emma Derbyshire za Daily Mail. 

Stariji bolje podnose alkohol

Novo dansko istraživanje otkrilo je da, suprotno uvriježenom mišljenju, jače simptome mamurluka imaju mlađi nego stariji. Od 50.000 odraslih ispitanika, 21 posto žena od 18. do 29. godine drugi dan je patilo od vrtoglavice za razliku od tek tri posto žena starijih od 60. godina. Isto je i s muškarcima, od kojih je 62 posto u mlađoj skupini patili od iscrpljenosti u usporedbi s 14 posto starijih od 60. godina.

Pivo i vino ili vino pa pivo?

Miješanje piva i vina nikad nije dobra ideja. Tako barem kažu mnogi. No liječnici tvrde da je zapravo stvar u redoslijedu. Ako se najprije pije pivo pa potom vino, šteta neće biti tolika. Pivo sadrži više vode nego vino i zbog toga se alkohol sporije razgrađuje, objasnila je dr. Emmy Derbyshire. Ipak, ona savjetuje da je bolje popiti čašu vode prije početka pijenja bilo kakvog alkohola kako bi povećali hidratiziranost. 

Jetra vodi pravu bitku

Jetra može preraditi samo jedno alkoholno piće u sat vremena. Nemojte je još više traumatizirati tabletama protiv bolova na bazi acetaminofena, preporučuju liječnici. 

Liječenje tabletama drugi dan

Kada je u pitanju glavobolja, bolje će djelovati brufeni nego paracetamoli, istaknula je dr. Sarah Jarvis. No ako imate problema sa želucem izazvane alkoholom, tablete bi vam to mogle još više pogoršati. 

Prije odlaska u krevet popijte još malo...

Vode ili pak mlijeka. Bitno je rehidratizirati tijelo, a i s jednim i drugim ćete mu pomoći. Neki liječnici preporučuju radije mlijeko jer ono povisuje razinu šećera i djeluje kao antidijuretik pa ćete rjeđe odlaziti na toalet i gubiti manje tekućine iz tijela. 


Tekst preuzet sa portala 24sata.hr

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas193
Juče465
Ove sedmice658
Ovog mjeseca11561
Ukupno1301251
utorak, 23 januar 2018 09:00

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 43 gostiju i nema prijavljenih članova